Uludağ Yemek

uludağ yemek

Uludağ, Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Yılın hangi döneminde olursa olsun, Uludağ’da kar ve buzun eşliğinde güzel vakit geçirme isteği her zaman o kadar çoktur ki, dağın eteklerinde kurulmuş olan şirin köyleri de ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Uludağ’da kayak yapmak veya daha hafif bir gün geçirmek isteyenler, köylerde kurulmuş olan meşhur Uludağ yemekleri ile de tanışmaya fırsat bulurlar.

Uludağ yemekleri, yöresel lezzetlerinin güzelliğinden ilham alınarak yaratılmış daha çok nötr lezzetli, yağlı ve tuzlu, kabuklu ve kabuksuz et, sebze, tahıl, sütlü ve yağlı yemeklerden oluşur. Bunların arasında, Kara Kaşık sık sık öne çıkar. Bu yemek, kırmızı etin rondodan geçirilmiş hali ile birlikte, sütlü yoğurt ve tahılların da karışımından oluşur. Diğer yemekler arasında, tatlı etli yufka, yayla mantısı, kabak çiçeği dolması, Sac Kavurma, Uludağ Kebabı, Uludağ Pilavı ve çok daha fazlası yer alır.

Uludağ’ın yöresel yemekleri, özellikle Bursa ve çevre illerin turistleri tarafından büyük bir beğeniye sahiptir. Yemeklerin tatlı, baharatlı ve lezzetli olduğu şüphesizdir. Lezzetinin dışında, yemeklerin çok sağlıklı olduğu da unutulmamalıdır. En çok kullanılan malzemeler, sebzeler ve tahıllardır. Uludağ yemekleri, lezzetli ve sağlıklı olmanın yanında, yöredeki geleneksel lezzetleri korumak için de önemlidir. Uludağ yemekleri, tüm köylerde ve şehirlerde ortak olarak yerel mutfağımız için önemli bir özelliktir.

Uludağ Yemeklerinin Tarihsel Geçmişi

Türkiye’nin en ünlü tatil beldelerinden biri olarak bilinen Uludağ, aynı zamanda geleneksel yemeklerinin de meşhurluğuyla gurur duymaktadır. Uludağ Yemeklerinin tarihsel geçmişi, Bursa’nın kökenlerine dayanmaktadır. İlk olarak Bursa’ya gelen Bizans ve daha sonra Osmanlı hükümdarları, Uludağ’ın bu zengin mutfağında büyülenmişlerdir. Yemekler, kullanılan meyve, sebze, et, balık ve pide ile Bursalıların tatil köylerinden aldıkları gıdalarla bütünleştirilmiştir. Böylece, Uludağ Yemekleri meydana gelmiştir.

Uludağ’ın lezzetli yemeklerinden en ünlü olanı mantıdır. Uludağ mantısı, etten, pirinçten, yoğurdun, nar ekşisinden ve taze karabiberden oluşan küçük hamur parçalarıyla hazırlanır. Bu hamur parçaları pişirilirken, tatlı sosu ile servise hazır hale getirilir. Başka bir lezzet olan gözleme de Uludağ’ın lezzetli yemeklerindendir. Gözleme, ince ve hafif hamur ile hamur içine koyulan tatlı veya tuzlu malzemelerden elde edilir. Gözleme, Bursa’daki meşhur çiğ böreği olan ‘İskender Kebabı’ gibi ızgaraya koyulur. Diğer lezzetler arasında etli pirinç, sütlaç, mantı çorbası, muhlama, paça çorbası, kazandibi, kofta, tatlı kaşarlama, enginar dolması veya kabaklı köfte bulunmaktadır.

Uludağ Yemekleri, Bursa’nın kökenlerine dayalı olarak, Bursalıların tatil köylerinden alınan gıda malzemeleri ile oluşturulan geleneksel lezzetlerdir. Bursalıların geleneksel yemekleri, Uludağ’ın havasının ve güzelliğinin tadını almak için tercih edilen bir tercih olarak kalmıştır. Bursalılar, bu zengin mutfağın lezzetli yemeklerini tatmak için tatil zamanlarında Uludağ’a gidebilir veya Uludağ’ın bu lezzetli yemeklerini Evlerinde de yapabilirler.

Uludağ Yemeklerinin Özgün Malzemeleri

Uludağ, Türkiye’nin en uzun dağlarından biridir. Yüksek dağların nadide yemekleri arasında, Uludağ yemekleri de vardır. Uludağ’ın bölgesinde, özgün lezzetlerin yaratılmasında önemli rol oynayan malzemeler vardır. Bu malzemeler arasında, kırmızı ve beyaz köfte, kaşarlı mantı, tandır eti, bakla çorbası, kuşbaşılı kestane, kiraz köftesi, kavurmalı çoban çorbası ve süt helvası sayılabilir.

Kırmızı ve beyaz köfte, uludağ yemeklerinin en eski ve ünlü lezzetlerindendir. Kırmızı olan, pastırma veya diğer et çeşitleri ile yapılırken, beyaz olan ise buğday veya arpa ile yapılır. Kaşarlı mantı, ünlü uludağ yemeğidir. Mantı, un, yoğurt ve kaşar peyniri kullanılarak yapılır. Tandır eti, etin tandır fırınında pişirilmesiyle elde edilen lezzetlidir. Etin ana malzemesi olarak sığır eti kullanılır.

Bakla çorbası, haşlanmış bakla ve köklerin kullanılarak hazırlanan bir çorbadır. Bu çorba, kırmızı biber, tuz ve yağ kullanılarak tatlandırılır. Kestane, uludağ yemekleri arasında en popüler yiyeceklerden biridir. Kavurmalı çoban çorbası ise, un, kavurma, tuz, közlenmiş biber ve közlenmiş biber ile yapılır. Süt helvası da uludağ’ın meşhur yemeklerinden biridir. Bu helva, süt, buğday, kaymak ve şeker kullanılarak hazırlanır.

Uludağ yemekleri, Türkiye’nin en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu özgün malzemelerin kullanımı ile, renkli ve lezzetli yemekler hazırlanmaktadır. Uludağ yemeklerinin özgünlüğü, kullanılan malzemelerin özelliği ile pekiştirilmektedir.

Uludağ Yemeklerinin Tarifi ve Yapılışı

Bursa’nın en meşhur yemeklerinden biri olan Uludağ Yemeklerinin tarifi ve yapılışını açıklayacağız. Birçok ünlü restoran tarafından servis edilmekte olan bu yemekler, Bursa’nın ünlü lezzetlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Geleneksel Bursa lezzetlerinden oluşan bu yemekler, içerdiği harika lezzetler ve kıvamlar ile herkesin iştahını kabartmaktadır.

Uludağ Yemekleri, Bursa mutfağının gözde yemeklerinden biri olan ve geleneksel olarak hemen hemen her restoranda servis edilen bir yemektir. Ünlü restoranlar ve geleneksel Bursa mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri olan bu yemekler, kullanılan malzemelerin ve yapılış tarzının kendine özgülüğü ile dikkat çekmektedir. Bu yemekleri pişirmek için; iyi kıvamda kıyma, tuz, baharatlı tereyağı, karabiber, tuz, un, maydanoz, kimyon, zeytin, lor peyniri, domates, soğan, taze soğan, sarımsak ve peynir gibi malzemeler kullanılır.

Uludağ Yemekleri’nin yapılışı oldukça kolaydır. Kıyma arzuya göre kıyılır ve bir kabın içerisine konur. Üzerine tuz, karabiber, tuz, un, maydanoz, kimyon ve tereyağı eklenir ve iyice karıştırılır. Elde edilen karışım, daha sonra ızgara ya da fırında pişirilerek servise hazır hale getirilir. İster ızgarada, ister fırında pişirilen bu yemek, taze soğan, sarımsak, zeytin, domates, lor peyniri ve peynir ile harmanlanıp sos haline getirilir ve servise hazır hale getirilir.

Uludağ Yemekleri, harika kıvam ve lezzetleri ile herkesin severek tükettiği bir yemektir. Sunulurken tabakta servis edilen bu yemek, zeytin, lor peyniri, domates, soğan, taze soğan, sarımsak ve peynir gibi malzemelerin harmanlanmasıyla oldukça lezzetli bir görünüm kazanmakta ve hemen herkesin beğenisini kazanmaktadır.

Uludağ Yemekleri, çok kolay bir şekilde evde de yapılabilecek lezzetlerden biri olup, tüm malzemelerin kolayca edinebildiği bir yemektir. Bu yemekleri herhangi bir ünlü restoranda yemek istemeyen kişiler, rahatlıkla evlerinde yapabilir ve bu lezzetleri evlerinde deneyebilirler.

Uludağ Yemeklerinin Sağlık Açısından Faydaları

Uludağ Yemekleri, Türkiye’nin en popüler yemeklerinden biri olarak, dünyaca ünlüdür. Ancak, Uludağ Yemeklerinin sağlık açısından ne gibi faydaları vardır? İşte cevapları.

Uludağ Yemeklerinin çoğu, içerdiği yağ ve karbonhidratların dengeli miktarlardaki bir kombinasyonuyla sağlıklı olacak şekilde tüketilmesi gereken bir yemektir. Uludağ Yemekleri, özellikle hafif tüketilen soğanlar, biberler, sarımsak, yeşilbiber ve taze limon gibi sebzelerin ağırlıklı olarak kullanılmasıyla protein, vitamin ve mineral içerir.

Uludağ Yemekleri, çoğu gıdayı günlük olarak tüketmeyi kolaylaştıran bir seçimdir. Örneğin, küçük bir tatlı olarak tüketilen Uludağ Çöreği, çok fazla kalori içermez. Aynı şekilde, taze yapılan mevsim salataları, çok fazla yağ içermez. Böylece, Uludağ Yemekleri, kilo vermek için ideal olarak düşünülebilir.

Ayrıca, Uludağ Yemeklerinin, çoğu zaman yüksek kalorili ve kolesterol içeren yağ, şeker ve tuz gibi diğer yemeklerden çok daha azını içermesi, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kanser ve diğer hastalıklar riskini azaltır. Bu, Uludağ Yemeklerinin sağlık açısından faydalı olabileceği anlamına gelir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, Uludağ Yemekleri, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bununla birlikte, Uludağ Yemeklerinin sağlık açısından getirdiği faydalar, kişinin günlük alışkanlıklarını, seçtiği tüketim seviyesi veya yeme alışkanlıklarının diğer faktörlerden bağımsız olarak değerlendirilmesi gereken önemli bir konudur.

Uludağ Yemeklerinin En Ünlü Ürünleri

Uludağ bölgesinde yapılan yemekler, ülkemizdeki en eski kültürlerden gelen geleneksel lezzetleri bir araya getiriyor. Geleneksel tatların kullanıldığı Uludağ mutfağı, Doğu ve Batı lezzetlerinden oluşan çok çeşitli ürünler sunmaktadır. Uludağ yemekleri arasında, patates ciğer, domates soslu gelincik, tavuklu tandır, köfte, mantı, ezogelin ve Uludağ köftesi gibi çok sayıda seçenek bulundurmaktadır.

Uludağ yemeklerinin en ünlü ürünlerinden biri; Uludağ Köftesidir. Köfte, içerisinde et ve arpa bulunduran, geleneksel bir tat olarak karşımıza çıkar. Köfte, genellikle soğan ile birlikte tereyağı, kırmızı biber, tuz ve hardal ile pişirilir. Bu lezzetli köfte, servis yapılmadan önce, köfte, patates ve baharatlarla karıştırılıp pişirilir. Köfte, yoğurt, salata ve domates sos eşliğinde servis edilir.

Uludağ yemeklerinin diğer en ünlü ürünlerinden biri; Patates Ciğeridir. Patates ciğer, patatesin içerisinde kıymaya karıştırılan un karışımından yapılan, geleneksel bir yemektir. Patates ciğeri, patatesin içerisine katılan tereyağı, tuz ve kıyma ile birlikte pişirilir. Patates ciğer, en lezzetli şekli ile servis edildiğinde, üzerine kırmızı sos, tereyağı, domates ve maydanoz eşliğinde servis edilir.

Uludağ mutfağındaki diğer ünlü ürünler arasında, Domates Soslu Gelincik, Tavuklu Tandır ve Ezogelin yer almaktadır. Domates soslu gelincik, haşlanmış etin içerisine katılan salça ile pişirilen, lezzetli bir yemektir. Tavuklu tandır, tavuk etinin, köy tandırında tavuk ve sebzelerin ile birlikte pişirilen, hafif ve lezzetli bir yemektir. Ezogelin, mısır unu ile yapılan, yoğurtlu ve domates soslu bir yemektir. Ezogelin, servis yapılmadan önce, tereyağı ile pişirilip, maydanoz eşliğinde servis edilir.

Uludağ yemeklerinin ünlü ürünleri, herkese hitap eden çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. Uludağ yemekleri, kaliteli malzemelerin, geleneksel çalışmaların ve özel tatlara sahip olan lezzetlerin bir araya gelmesinden oluşan, özel bir lezzet kültürünü yansıtır. Uludağ yemeklerinin ünlü ürünleri arasında, patates ciğer, domates soslu gelincik, tavuklu tandır, köfte, mantı, ezogelin ve Uludağ köftesi gibi çok çeşitli lezzetler bulunmaktadır.

B.U.Ü. Yemek Menüsü

Personel Yemek Menüsü Öğle Yemeği. 18 Mayıs 2023 Perşembe SEBZELİ NOHUT DÜĞÜN ÇORBA A, C, D MENGEN PİLAVI TURŞU L 19 Mayıs 2023 Cuma RESMİ TATİL. 20 Mayıs 2023 Cumartesi HAFTASONU TATİLİ . Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu 16059 NilüferBURSA.

Git

Uludağ Pastası

Uludağ Pastası Tarifi nasıl yapılır? 117 kişinin defterindeki Uludağ Pastası Tarifi’nin detaylı anlatımı ve deneyenlerin fotoğrafları burada 15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000’den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda.

Git

Uludağ Yemekleri

Hamur işleri de vazgeçilmezlerden. Gelmişken Uludağ yemek listemizdeki şu seçeneklere göz atmanızı öneririz. İskender Kebap İnegöl Köfte Pideli Köfte Oğmaç Çorbası Ciğer Sarması Bursa Lokumu Köpoğlu Salatası Kemalpaşa Tatlısı Cantık Kestane Şekeri Gelincik Otlu Börek Tahinli Pide Kaymaçina Cendere Tatlısı Gülvarak Köbete Kereviz Dolması.

Git

Uludağ’da yemek mekanları

Uludağ yolundaki Seyr-ü Sefa, sizi eşsiz Bursa manzarasıyla karşılıyor. Zengin kahvaltısı, gözlemesi, limonatası ve daha birçok çeşidiyle manzara eşliğinde yemek yemeye .

Git

Uludağ Restoran

Geleneksel Osmanlı mutfağına özgü et yemeklerinin yapıldığı Uludağ restoranları: İskender kebap İnegöl köfte Oğmaç çorbası Ciğer sarması Kemalpaşa tatlısı Köpoğlu salatası gibi meşhur lezzetleri hazırlamaktadır.

Git

Uludağ Yemekleri

İskender dışında diğer belli başlı Uludağ yemekleri ise şunlar: İnegöl Köfte Etli kereviz Zeytinyağlı kestaneli lahana dolması Pideli Köfte Oğmaç Çorbası Dilber dudağı Ciğer Sarması Kemalpaşa Tatlısı Sipsi Bursa Lokumu Köpoğlu Salatası Sütlü kabak Cantık Cevizli lokum Kestane Şekeri Damat paçası.

Git

Yemek Saatleri

Yemek Saatleri YEMEKHANE ADI ÖĞLE YEMEĞİ AKŞAM YEMEĞİ Çamlık Personel Yemekhanesi 11.30-13.30 Görükle Merkez Öğrenci Yemekhanesi 11.00-14.00 16:00-18:00 Yapı İşleri D. B. Yemekhanesi 11.30-13.30 İlahiyat Fakültesi Yemekhanesi 11.15-13.30 16.00-18.00 A.O.S Yemekhanesi 11.15-13.30 16.00-18.00 M.Kemalpaşa Yemekhanesi 11.30-13.30.

Git

Uludağ Et Lokantası, Istanbul Online Sipariş & Menü

Uludağ Köfte Pilav, domates, biber, patates püresi ile 225 TL Popüler Çöp Şiş Lavaş, soğan, domates, biber, ile 225 TL Ciğer Çöp Şiş Lavaş, soğan , domates, biber ile 225 TL Koç Yumurtası Pilav, domates, biber, patates kızartması ile 215 TL Özel Kaşarlı Köfte Pilav, domates, biber, patates püresi ile 225 TL Şiş Köfte.

Git

Yemekhane Kartına Para Yükleme

Adres : Uludağ Üniversitesi -Görükle Merkez Kampüs – 0 224 294 0600 Mail : oidb@uludag.tr Sosyal Medya Bağlantılar Google Maps Yol Tarifi.

Git

Yemekhane Kartına Para Yükleme

Yemek Saatleri. Tüm Yemekhaneler Adres : Uludağ Üniversitesi | Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı | Tel: 0224 294 01 50 | Fax: 0224 294 01 87 | Görükle Merkez Kampüs – Nilüfer BURSA Mail : sksdb@uludag.tr Sosyal Medya Bağlantılar Google Maps Yol Tarifi.

Git

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık